Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης από καρκίνο του μαστού. Η γνώση του τρόπου ανίχνευσης αλλαγών στο στήθος και εντοπισμού των συμπτωμάτων μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη θεραπεία της πάθησης.
Η πρακτική μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση παρατυπιών ή αλλαγών που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν τυπικές οδηγίες (Αξιόπιστη Πηγή) σχετικά με το πότε ή πώς να εκτελέσετε αυτές τις αυτοεξετάσεις.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) (Αξιόπιστη Πηγή) δεν συνιστά τακτικές κλινικές εξετάσεις μαστού ή αυτοεξετάσεις μαστού ως μέρος ενός προγράμματος ρουτίνας προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού.
Αυτό οφείλεται στον κίνδυνο λήψης ψευδώς θετικού αποτελέσματος, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιττή θεραπεία ή άγχος. Επιπλέον, οι σωματικές αυτοεξετάσεις δεν μπορούν να ανιχνεύσουν κάθε είδους καρκίνο του μαστού.
Ωστόσο, η ACS αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με το πώς συνήθως φαίνονται και αισθάνονται τα στήθη τους. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω τακτικών αυτο-εξετάσεων. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ονομάζει αυτή την αυτογνωσία του μαστού.
Ένα άτομο που είναι εξοικειωμένο με τα χαρακτηριστικά του στήθους του έχει περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσει τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν και αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα έγκαιρης ανίχνευσης και αποτελεσματικής θεραπείας.
Αυτό το άρθρο παρέχει έναν οδηγό βήμα προς βήμα σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης μιας αυτο-εξέτασης των μαστών.
BEZZY COMMUNITY (ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ)
Κοινές ιστορίες για τον καρκίνο του μαστού και πολλά άλλα
Αξιοποιήστε τις συζητήσεις της κοινότητας σχετικά με τις διαγνώσεις καρκίνου του μαστού, με την υποστήριξη της ισχυρής κοινότητας BC. Bezzy BC: ενδυναμωμένοι ο ένας από τον άλλο.

Πώς να κάνετε μια αυτοεξέταση μαστού
Σχεδιασμός: Ντιέγκο Σαμπογκάλ
Το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου του Μαστού προτείνει τρία βήματα για μια αποτελεσματική αυτοεξέταση μαστού:
- Κάντε μια οπτική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης σε έναν καθρέφτη.
- Κάντε μια φυσική εξέταση ενώ στέκεστε όρθιοι.
- Κάντε μια φυσική εξέταση ενώ ξαπλώνετε.
Οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν προσοχή στα εξής:
- τα στήθη
- την περιοχή της μασχάλης
- την ευρύτερη περιοχή του θώρακα, μέχρι την κλείδα, το θωρακικό οστό και την κορυφή της κοιλιάς
Οι ακόλουθες ενότητες εξηγούν λεπτομερέστερα τον τρόπο διεξαγωγής της εξέτασης.
Οπτική εξέταση
Ένα άτομο μπορεί να κάνει μια οπτική εξέταση μπροστά από έναν καθρέφτη.
Με τα χέρια κάτω, ελέγξτε για αλλαγές σε:
- σχήμα ή μέγεθος
- χρώμα και υφή δέρματος
- χρώμα, υφή και σχήμα θηλής
- μοτίβα φλεβών, ιδιαίτερα αύξηση του μεγέθους ή του αριθμού των φλεβών
Επαναλάβετε αυτά τα βήματα με τα χέρια πάνω από το κεφάλι και το σώμα να κάμπτεται ελαφρώς προς τα εμπρός.
Φυσική εξέταση ενώ στέκεστε όρθιοι
Οι άνθρωποι συχνά κάνουν μια μόνιμη εξέταση στο ντους επειδή το δέρμα είναι πιο εύκολο να εξεταστεί όταν ολισθηρό.
Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω βήματα για να εκτελέσετε έναν έλεγχο ορθοστασίας:
- Με τα μαξιλάρια των τριών μεσαίων δακτύλων, ελέγξτε όλα τα μέρη κάθε στήθους χρησιμοποιώντας κυκλικές κινήσεις.
- Μετακινήστε από τις πλευρές στο κέντρο, ελέγχοντας για σβώλους ή κόμβους.
- Επαναλάβετε χρησιμοποιώντας ελαφριά, μεσαία και σταθερή πίεση. Με τα δάχτυλα, εκτελέστε κυκλικές κινήσεις, κινήσεις πάνω-κάτω και κινήσεις “σφήνας” από το εξωτερικό στήθος στη θηλή και πάλι πίσω.
- Επαναλάβετε για όλη την περιοχή του στήθους και στις δύο πλευρές.
Φυσική εξέταση ενώ ξαπλώνετε
Μια ξαπλωμένη εξέταση επιτρέπει στον ιστό του μαστού να απλωθεί ομοιόμορφα κατά μήκος του θωρακικού τοιχώματος. Σε αυτή τη θέση, ένα άτομο μπορεί να ελέγξει ολόκληρο το στήθος και την ευρύτερη περιοχή του θώρακα.
Για να ελέγξετε το στήθος ενώ ξαπλώνετε, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Για να ελέγξετε τη δεξιά πλευρά, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξιό ώμο και σηκώστε το δεξί χέρι πάνω από το κεφάλι.
- Χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι, πιέστε όλες τις περιοχές του μαστού και της μασχάλης.
- Επαναλάβετε με ελαφριά, μεσαία και σταθερή πίεση. Ελέγξτε με τα δάχτυλα εκτελώντας τις ίδιες κινήσεις όπως και με την όρθια εξέταση.
- Καλύψτε την περιοχή από κάτω από το βραχίονα μέχρι το οστό του στήθους, την κλείδα και την κορυφή της κοιλιάς.
- Πιέστε τη θηλή και ελέγξτε για εξογκώματα και εκκρίσεις.
- Επαναλάβετε όλα αυτά τα βήματα για το αριστερό στήθος.
Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Μερικοί άνθρωποι με καρκίνο του μαστού δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι αλλαγές μπορεί να αρχίσουν να συμβαίνουν από πρώιμο στάδιο. Οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό σχετικά με το σχέδιο ελέγχου τους εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα εξογκώματα του μαστού καρκίνος του μαστού και δεν περιλαμβάνει κάθε περίπτωση καρκίνου του μαστού ένα εξόγκωμα. Για τους λόγους αυτούς, οι άνθρωποι πρέπει να παρακολουθούν τακτικές εξετάσεις όπως συνιστά ένας γιατρός.
Τι άλλο μπορεί να υποδεικνύει ένα εξόγκωμα μαστού; Μάθετε εδώ.
Έλεγχος του μαστού
Οι αλλαγές στο στήθος που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο περιλαμβάνουν:
- ένα εξόγκωμα ή πάχυνση στον ιστό του μαστού
- μια ανεξήγητη αλλαγή στο σχήμα του μαστού
- αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
- ασυνήθιστη συρρίκνωση ή πρήξιμο του μαστού
- αχνό ή τσαλάκωμα του δέρματος ή διογκωμένοι πόροι
- δέρμα που έχει ερεθιστεί, φολιδωτό ή ραβδωτό
- πάχυνση του δέρματος του μαστού
- πόνος ή αίσθημα καύσου
Έλεγχος των θηλών
Μερικές αλλαγές που πρέπει να αναζητήσετε στις θηλές και τις θηλαίες άλω περιλαμβάνουν:
- αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
- ζεστασιά ή πρήξιμο
- η θηλή στρέφεται προς τα μέσα
- φολιδωτή ή ραβδωτή υφή στο δέρμα
- απόρριψη που μπορεί να είναι διαυγής, γαλακτώδης ή κίτρινη ή να περιέχει αίμα
- ευαισθησία ή πόνος
Έλεγχος των λεμφαδένων
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στους λεμφαδένες στα αρχικά στάδια.
Για να ελέγξετε τους λεμφαδένες, αναζητήστε:
- ένα κομμάτι, πρήξιμο ή πάχυνση γύρω από τη μασχάλη
- ένα εξόγκωμα ή πρήξιμο στην περιοχή της κλείδας
- πάχυνση του δέρματος στη μασχάλη
Η συμμετοχή των λεμφαδένων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάνθημα στο στήθος σε άτομα με φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού.
Ένα άτομο πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό σχετικά με αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες ανεξήγητες αλλαγές, ειδικά εάν φαίνεται να επηρεάζουν μόνο ένα στήθος.
Μάθετε περισσότερα για τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού εδώ.
Λεμφαδένες, καρκίνος του μαστού και εμβόλια COVID-19
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ο μόνος λόγος διόγκωσης των λεμφαδένων κάτω από το βραχίονα. Οι λεμφαδένες παίζουν ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του σώματος και μπορεί να εμφανιστεί οίδημα καθώς καταπολεμούν ανεπιθύμητους εισβολείς, όπως λοιμώξεις.
Οι λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα μπορούν επίσης να διογκωθούν ως απάντηση σε ένα εμβόλιο, όπως το εμβόλιο COVID-19. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε μια ψευδή διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν τον προγραμματισμό τυχόν μαστογραφιών ρουτίνας τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες(Αξιόπιστη Πηγή) μετά τη λήψη εμβολίου COVID-19.
Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει ανησυχίες σχετικά με πιθανά συμπτώματα καρκίνου του μαστού, δεν πρέπει να διστάσει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό. Επίσης, δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη χορήγηση εμβολίου κατά της COVID-19. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν υπάρχει καρκίνος, μπορεί να επωφεληθούν από την επιπλέον προστασία που προσφέρει ένα εμβόλιο.
Πώς μπορεί το COVID-19 να επηρεάσει τα άτομα με καρκίνο του μαστού; Μάθετε εδώ.
Παρόλο που η ACS (Αξιόπιστη Πηγή) δεν συνιστά επί του παρόντος τακτικές αυτοεξετάσεις μαστού ως μέρος του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού, BreastCancer.org συνιστά τον έλεγχο των μαστών μία φορά το μήνα την ίδια ώρα κάθε μήνα.
Πριν από την εμμηνόπαυση, είναι καλύτερο να κάνετε την αυτοεξέταση λίγες μέρες μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως. Αυτή τη στιγμή, τα στήθη είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρησμένα ή επώδυνα.
Μετά την εμμηνόπαυση, ένα άτομο μπορεί να αποφασίσει να ελέγξει, για παράδειγμα, την πρώτη ημέρα κάθε μήνα.
Η φυσιολογική υφή και εμφάνιση των μαστών μπορεί να ποικίλει μεταξύ των ατόμων. Ορισμένες περιοχές μπορεί να αισθάνονται αμμώδεις ή κοκκώδεις και άλλες μπορεί να έχουν μικρούς σβώλους. Δεν είναι όλα τα εξογκώματα του μαστού καρκινικά.
Οι συνήθεις αυτοεξετάσεις βοηθούν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια αίσθηση του τι είναι φυσιολογικό για αυτούς και διευκολύνουν τον εντοπισμό τυχόν αλλαγών που μπορεί να συμβούν.
Το ACS δεν συνιστά πλέον αυτοεξετάσεις μαστού ή φυσικές εξετάσεις από γιατρό ως διαγνωστικό εργαλείο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Πολλά εξογκώματα του μαστού δεν είναι καρκινικά και η εύρεση τους μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος.
Ωστόσο, εάν ένα άτομο είναι εξοικειωμένο με το πώς συνήθως φαίνονται και αισθάνονται τα στήθη τους, είναι πιο πιθανό να είναι σε θέση να εντοπίσουν αλλαγές σε πρώιμο στάδιο. Εάν υπάρχει καρκίνος, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει ότι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.
Η αυτοεξέταση δεν είναι διαγνωστικό εργαλείο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές ενός γιατρού σχετικά με τον έλεγχο της μαστογραφίας για να διασφαλίσουν ότι έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να βρουν τυχόν αλλαγές όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Πόρος: